De wereld van het verspanen: apparaten die het werk doen

Houd jij je wel eens bezig met verspanen? Het is een techniek die in vele sectoren wordt gebruikt. Onder deze term vallen verschillende soorten specifieke systemen. Allemaal met hun eigen functie. Wil jij je verdiepen in de wereld van het verspanen? Lees dan snel verder. Wij leggen je de termen uit die je moet weten en waar je mee aan de slag gaat! 

Wat is verspanen?

We nemen je graag mee naar de wereld van het verspenen, maar wat houdt dit eigenlijk in? Verspanen zelf is erg breed. Het is namelijk een verzamelnaam voor verschillende technieken waarmee je materiaal bewerkt. Denk aan het frezen, boren en slijpen. Met deze technieken verwijder je gemakkelijk materiaal. Zo ontwerp je de gewenste vorm van het product. Er zijn tal van machines met verschillende functies. We leggen er drie voor je uit.

CNC-machines

Ook in deze wereld zijn ze goed bezig met de laatste uitvindingen. Denk eens aan de CNC-machines. Dit staat voor Computer Numerical Control. Dit zijn geavanceerde apparaten die verschillende werkzaamheden automatisch uitvoeren. Vaak ook nog eens een stuk nauwkeuriger dan wanneer je het met de hand doet. Jij geeft ze de instructies en het apparaat gaat aan het werk. Erg handig voor complexe taken en massaproductie dus. 

Freesmachines

Een specifiek soort machine dat je helpt met het verspanen, is de freesmachine. Dit apparaat komt met een roterend snijgereedschap. Je vindt ze vaak met een horizontale of verticale uitvoering. Welke je gebruikt ligt aan waar je het apparaat voor nodig hebt. Natuurlijk maken ze bij deze machine ook gebruik van de laatste technieken en zie je CNC-freesmachines steeds vaker voorbij komen. 

Slijpmachines

Tot slot zijn ook slijpmachines veelgebruikte apparaten. Deze zijn erg goed in het nauwkeurig slijpen van oppervlakken en gereedschappen. Het apparaat heeft een slijpschijf en roteert met hoge snelheid. Zo verwijdert het gemakkelijk materiaal van een bepaald werkstuk. Ga je voor een gladde afwerking of scherpe rand? Daar is een slijpmachine het beste in. Ook deze apparaten beschikken soms over de CNC-technieken. Dit maakt het slijpen nog makkelijker!

 

Zoals je ziet, is de wereld van het verspanen erg breed. Wat je ook moet doen, met een verspaningstechniek krijg je het voor elkaar. Ga dus na hoe een frees- of slijpmachine je kan helpen. Maak het nog makkelijker en werk met de laatste CNC-technieken. Dus, welke klussen klaar jij met het verspanen?